Koopakte

Koopt u een huis of een appartement, dan moeten de afspraken die u maakt met de verkoper schriftelijk worden vastgelegd. In het voorlopig koopcontract staan de ontbindende voorwaarden, de waarborgsom of bankgarantie, wat er wel en niet bij de woning hoort en wanneer de eigendomsoverdracht plaatsvindt.

Het koopcontract
De koopakte wordt ook wel een ‘voorlopig koopcontract’ genoemd. Na het tekenen heeft u drie dagen bedenktijd om zonder opgave van reden van de koop af te zien. Daarna is de koopakte definitief, tenzij u een beroep moet doen op de ontbindende voorwaarden.

Ontbindende voorwaarden
Er zijn een aantal ontbindende voorwaarden mogelijk. Een ontbindende voorwaarde die bijna altijd in de koopakte staat is het ‘voorbehoud financiering hypotheek’. Als het u niet lukt om de hypotheek rond te krijgen, gaat de koop niet door. Een aanvullende voorwaarde hierop kan het ‘voorbehoud nationale hypotheekgarantie’ zijn.

Wachten tot eigen huis verkocht is
Ook een ‘voorbehoud bouwtechnische keuring’ kan een ontbindende voorwaarde zijn. En een ontbindende voorwaarde die we de laatste tijd steeds vaker zien is ‘wachten tot eigen huis verkocht is’. Hier gaan echter niet alle verkopers mee akkoord.

Waarborgsom of bankgarantie
Vaak vraagt een verkoper als zekerheid 10% van de koopprijs als waarborgsom. Deze waarborgsom stort u dan op de beschermde kwaliteitsrekening van notaris Houtepen. Ook kan de verkoper vragen om een bankgarantie voor het bedrag. U ontvangt dezelfde rente over de waarborgsom van notaris Houtepen als  hij van zijn bank ontvangt. Uiteindelijk wordt het bedrag met rente na de ondertekening van de leveringsakte aan u terugbetaald of voor de betaling van de koopprijs gebruikt.

Kadaster
Notaris Houtepen schrijft uw koopakte desgewenst in bij het Kadaster. De verkoper kan de woning dan niet meer aan iemand anders verkopen. Ook bent u dan beschermd tegen bijvoorbeeld beslaglegging op de woning. Wilt u meer informatie over de inschrijving van de koopakte of zaken waarop u moet letten bij het ondertekenen van een koopakte? Neem contact op. Wij leggen het graag aan u uit.

Download hier de brochure 'Woning verkopen'